Hvordan hjelpe andre å se muligheter?

Hvordan hjelpe andre å se muligheter?

Hvilken farge er huset ditt?

Etter å ha lest det spørsmålet, hva tenkte du på? Det åpenbare svaret er fargen på huset ditt. Selv om øvelsen er enkel har den dype implikasjoner. Spørsmålet kapret tankeprosessen din. Du har ikke bevisst bestemt deg for å tenke på huset eller leiligheten din, du gjorde det helt automatisk.


Spørsmål har kraft. De gir næring til nysgjerrighet, som så skaper ideer. Gode Ideer fører til innovasjon og muligheter.


Så et lite nevro-tips om nysgjerrighet. Den høyre halvdelen i hjernen vår er ansvarlig for å ta inn ny informasjon, koble den til andre ting vi kjenner, og mer. Den venstre halvdelen organiserer informasjonen, distribuerer den til minne, og lager vaner. På samme måte som at indre organer får masse oksygen etter trening, blir vår høyre hjernehalvdel sunnere med blodstrømmen og opprettelsen av nye forbindelser som kommer fra nye erfaringer. Uten nysgjerrighet, lar vi vår høyre halvkule svinne hen, mens vår venstre hjernehalvdel jobber overtid og stivner i gamle vaner.


Som ledere, kollegaer, lærere, foreldre, venner og coacher, hvordan støtter vi folk rundt oss til å være mer åpne og mulighetsorienterte? Ved hjelp av nysgjerrighet.


Vurder disse to variantene av spørsmål. Hver type spørsmål har en helt forskjellig innvirkning på hvordan hjernen vår responderer!

Inviter til nysgjerrighet ved åpne spørsmål.

  • Starter med “Hva” og “Hvordan?”
  • Frigjør dopamin og andre “lykkelige” neurokjemikalier.
  • Hjelper til å holde hjernen i en tilstand av trygghet og mulighetsperspektiv.
  • Inviterer hjernen til å finne nye svar som kanskje ikke har vært der før eller som ligger i underbevisstheten.
  • Når ny informasjon er koblet sammen kommer innsikt og en oppadgående spiral begynner.

Unngå quiz spørsmål.

  • Begynner med “Hvorfor” “Kan” “Vil” “Gjør” “Har du?”
  • Utløser stresshormoner som kortisol og adrenalin.
  • Bidrar til å sette hjernen i en kamp-flykt modus.
  • Det er et løp i hjernen for å finne det riktige svaret, og hvis han/hun ikke gjør det er det en følelse av feil eller bekymring for å være “mindre enn” alle de andre som tilsynelatende har funnet det ut allerede.

Jeg underviser ledere i å bli gode til å stille spørsmål og utøve en coachende lederstil. Ikke bare påvirker spørsmål hva våre hjerner gjør i det øyeblikket, men de kan også forme vår fremtidige oppførsel. Og det er virkningsfullt på arbeidsplassen.


Måten vi uttrykker spørsmål på setter forutsetninger for svaret. En liten endring i formuleringen kan lede ansatte og grupper inn i svært forskjellige diskusjoner og resultater.


Lene Øveland Berge er karriere- og ledelses coach, foredragsholder og forfatter. Hun er grunnlegger av Be You Career Consulting, en coaching og bedriftsopplærings virksomhet med fokus på å trene hjernen til å øke kreativitet og skape nye perspektiver, bygge gode relasjoner, styrke robusthet og bedre evnen til å handle strategisk.